I del 1 tog jag upp stress-spänning-smärta cykeln, som kan vara en stor bov vad gäller risk för komplikationer som kan gå så långt som akut keksarsnitt. Men nu vill jag ta upp något helt annat, men som ändå hör ihop med den negativa cykeln - orgasmic birth. Det hör ihop eftersom det krävs att den födande kvinnan inte alls är inne i den negativa cykeln, att hon följer sin kropp, att hon inte blir störd och att hon låter instinkterna (reptilhjärnan) styra kroppen.
Orgasmic Birth
För det första vill jag påpeka att orgasmic birth inte behöver betyda att kvinnan får orgasm under sin förlossning. Hon kan istället uppleva en urkraft, ett rus av positiva känslor som på en och samma gång flödar genom kroppen på ett stärkande sätt. Hon får en "orgasmisk upplevelse". Ordet orgasm är i sig väldigt intimt, och det är just det som det är. Att föda barn är en väldigt intim händelse. Ett av mina favoritcitat är från barnmorskan/doulan Ina May Gaskin, som säger: "What gets the baby in, gets the baby out". Det hon menar är att samma förutsättningar för att man ska kunna genomföra och njuta av sex, behövs för att föda barn.
Hur? Jo det är så att exakt samma hormoner som behövs för att njuta av sex, måste finnas/behövs när man ska föda barn - oxytocin och endorfiner. Oxytocin är kroppens lugn-och-ro/må-bra hormon och endorfinerna är smärtlindrande hormoner. Det är oxytocinet som driver förlossningen framåt, och det är endorfinerna som ger smärtlindring så att värkarna blir hanterbara. Så om du tänker dig in i en situation, en miljö, där du vill ha sex, och sedan applicerar den miljön på förlossningen; så har du de optimala förutsättningarna för att föda barn. Det ska vara en lugn och trygg miljö, ljuset ska vara dämpat, du ska inte känna dig oberverad, du ska inte behöva tänka allt för mycket, du ska befinna dig i kroppen, det ska inte finnas någon tidspress och att allt får gå i sin egen takt. Kvinnan kan då gå in i sin egen kropp, i sin egen bubbla, och enbart fokusera på att följa kroppens signaler och att föda fram barnet.
Dessa förutsättningar ökar chanserna för en "orgasmisk upplevelse", och för några kan det gå så långt att de faktiskt får en orgasm. Att föda barn är en intim upplevelse, en sexuell upplevelse. Bara det faktum att barnet ska tränga ner i förlossningskanalen, med dess erogena zoner som t.ex. g-punkten, säger sitt. Är man helt hängiven till sin kropp och till förlossningsförloppet, och man har de bästa förutsättningarna runt omkring sig, så får hormonerna fritt spelrum i kroppen. Endorfinnivåerna kan bli så höga att smärtan inte alls känns jobbig, oxytocinnivåerna kan bli så höga att man känner sig lugn och avslappnad hur ont det än kan göra. Det är därför som vissa kvinnor kan gå igenom förlossningen med ett léende på läpparna och det är därför vissa kvinnor säger att det inte alls gjorde så ont som de trodde att det skulle göra. En lugn & ro-cykel.
Men hormonerna är känsliga. Så fort man känner rädsla, eller börjar spänna sig av andra anledningar, så försvinner hormonerna. Adrenalinet trycker bort "de bra" hormonerna och de kan inte finnas i kroppen tillsammans. Turligt nog funkar det på samma vis på andra hållet; oxytocinet trycker undan andrenalinet. Allt beror på vilken reaktion man har i kroppen - stress eller lugn & ro.
Nu har jag verkligen ställt allting på sin spets, tagit upp lite mer av de extrema fallen på båda sidorna. Vanligast är att det blir en sorts jämvikt mellan stress-cykeln och lugn & ro-cykeln. Bara för att man kännt rädsla och stress en viss tid under förlossningen, betyder det inte att det automatiskt blir en dålig förlossningsupplevelse. Man får heller inte ha för höga förväntningar och tro att man kommer få en orgasm bara för att man har känt sig lugn genom hela förlossningen. Allting är individuellt och ingen förlossning är den andra lik. Det gäller att skapa de bästa förutsättningarna för just Din förlossning.
Filmen "Orgasmic Birth" kan jag verkligen rekommendera för er som känner att en naturlig förlossning är det optimala. Filmen ger en ökad förståelse för kroppens egna kraft och förmåga, och hur man ska göra för att öka chanserna till en positiv förlossningsupplevelse. Den går att köpa HÄR.