Det finns ju personal på förlossningen, varför behöver man en Doula?
Personalen finns där för er, och de vill vara hos er så ofta de kan. Men ofta har personalen flera förlossningar samtidigt och kan inte vara hos er hela tiden. Ibland kommer de endast in om ni ringer på klockan och det är inte alltid som de kan tillgodose era önskemål. En Doula är däremot hos er hela tiden. Doulan och partnern kan turas om att äta, gå på toa, vila, så att du som födande kvinna alltid har ett aktivt stöd hos dig. Doulan är även en person som ni har skapat en relation till genom tidigare träffar under graviditen, vilket kan skapa en större trygghet.
Jag har min partner som stöd, räcker inte det?
En förlossning är en stor händelse, och för många överväldigande. Det kan vara svårt för partnern att veta hur hen ska bete sig i den nya situationen, hur hen kan hjälpa. Doulan är där för både den födande kvinnan och partnern, och hjälper partnern att vara ett stöd för henne. Doulan och partnern kan turas om i stöttningen, så att den födande kvinnan alltid får stöd. T.ex. kan partnern massera dig samtidigt som doulan använder sin röst för att få dig att slappna av i kroppen. När partnern behöver gå iväg på toaletten, eller äta, är Doulan kvar och stöttar dig. Om partner stannar hos dig hela tiden, är Doulan den som fixar allt annat som t.ex. att hämta personal, hämta dricka osv.
Är en Doula som en barnmorska?
En Doula tar inget medicinskt ansvar. Hon får heller inte påverka er att ta beslut som Doulan önskar att ni tar, men hon kan hjälpa er att få tid till att tänka igenom beslut. Hon får inte undersöka dig och hon får inte ingripa i medicinska/tekniska händelser. En Doula arbetar endast för de önskemål som ni har, hon arbetar med naturlig smärtlindring som t.ex. beröring/massage/aromaterapi. Hon arbetar som er beskyddare, så att personal inte inskränker på era önskemål utan anledning. När personal genomför åtgärder står Doulan vid sidan av och informerar er om vad som händer och kan även förmedla kontakten mellan er och personalen.
En förlossning är en intim händelse, varför skulle vi vilja dela den med en främmande person?
En förlossning är bland de mest intima stunderna i ens liv. Att inte vilja dela den med någon annan är fullt förståligt. Men Doulan som skulle vara med er har ni träffat några gånger innan förlossningen, ni har skapat en relation till henne och hon är alltså inte främmande. Ni vet vad hon gör och ni har delat era känslor, rädslor och förväntningar med henne. Vid första mötet under graviditeten känner ni efter om det finns en personkemi mellan er och om ni vill ha henne som Doula, ni kan även välja att inte ha med henne på förlossningen även om ni haft flera möten under graviditeten. Det skapar en trygghet under förlossningen, att veta att hon är där hela tiden bara för er. Personalen träffar ni för första gången när ni stiger in på avdelningen, eller kanske känner ni igen någon från studiebesöket ni hade. Personal som ni inte känner delar händelsen med er, men det är inte alltid det skapas en god relation även om de vill väl. En Doula brukar aldrig hoppa in i en förlossning där hon inte träffat paret tidigare, eftersom hon inte känner deras önskemål och behov.
Hur skaffar vi en Doula?
Först och främst är det bra att läsa på om vad en Doula är och vad hon gör, och sedan fundera på hur hon skulle kunna hjälpa er.
Ta sedan kontakt med mig (eller andra Doulor som ni hittar i er sökning) via kontaktfliken. Har ni några frågor ni vill ha svar på innan ni vill boka ett första möte, svarar jag gärna på dom.
Därefter bokar vi ett första gratis möte, på förslagsvis ett café, där vi kan bekanta oss med varandra. Jag berättar där om hur jag arbetar som Doula och vad jag kan erbjuda. Ni får titta på hur mitt kontrakt ser ut (ni skriver inte på något nu, utan det sker vid en ev. andra träff) och jag berättar vad som kommer hända på framtida möten. Sen får ni gå hem i lugn och ro och bestämma om jag är rätt för er. När ni tagit ett beslut meddelar ni mig, så bokar vi in ett andra möte eller så önskar jag er lycka till :)
Vad kostar en Doula?
Första mötet hos mig är alltid gratis, vilket också rekommenderas till andra doulor. Därefter är det individuellt från Doula till Doula (ca. 3000-7000kr).
Då jag fortfarande är på mina tre första uppdrag, blir det en kostnad på 3000kr. Detta täcker mina utgifter, missade arbeten under jourtid och resekostnader. Dock ska inte ett pars ekonomiska situation förhindra att anställa en Doula, utan det går mer än gärna bra med delbetalning eller något annat alternativ som vi kommer fram till.
Vad händer om Doulan inte kan komma när förlossningen startat?
Doulan har jour två veckor innan er beräknade förlossning fram tills barnet är fött. Doulan ska då kunna komma till er direkt när ni ringer efter henne. Ibland händer det dock att Doulan t.ex. blir sjuk, eller får något annat akut förhinder. Då försöker Doulan få in en ersättare, en back-up Doula, om det finns någon tillgänglig i området (efter överenskommelse med er). Förhoppningsvis har ni fått chans att ha kontakt med henne innan förlossningen ifall hon skulle behöva åka till er.
Vad gör vi om vi inte trivs med vår Doula?
Vid första träffen (som är gratis) får alla en chans att skapa en relation, att se om personkemin stämmer så att det skapas en trygghet mellan parterna. Känns det inte bra meddelar ni bara Doulan detta. Doulan vet att det krävs trygghet under förlossningen för att kvinnan ska kunna föda på bästa sätt, och Doulan tar det inte personligt om ni vill avsluta samarbetet.
Hur orkar Doulan att arbeta under en hel förlossning, som kanske tar 1 dygn?
Alla är vi mänskliga, så även Doulan. Att vara uppe och aktivt stödja under en lång förlossning tar på krafterna. När energin är låg kan Doulan inte göra sitt jobb till 100%, och behöver få vila precis som den födande kvinnan och partnern. Går det, ringer Doulan in sin back-up doula (i samråd med föräldrarna) som tar över det huvudsakliga ansvaret. Detta är bra att diskutera innan förlossningen så att paret och Doulan har en plan för dessa situationer.